Open Monumenten Dagen

Op zondag 15 september 2019, was het Rijnlandshuis geopend tijdens de open Monumenten dagen.

Het thema dit jaar was ” Plekken van Plezier”

Ruim 600 bezoekers brachten een bezoek aan het Rijnlandshuis te Spaarndam. Daar het thema zich leende voor oude ambachten heeft de HWS geprobeerd om dit zoveel mogelijk te realiseren. Er was  voor een ieder wat te beleven: men kon genieten van een kleine rondvaart over de Mooie Nel richting het Boezemgemaal, langs de jachthaven de Rietpol en langs de Balkbrug met zicht op de Kolk nog even langs  de Woerdersluis en n weer terug naar de botenloods.

Ook een rondleiding in het Rijnlandshuis was mogelijk. Verder kon men zien hoe meerpalen werden gemaakt. Kon men genieten van broodje vers gerookte paling , wafels of een  heerlijk ijsje .Verder kon men kijken hoe netten worden geboet. Verder was er een  imker aanwezig, hier kon  men alles leren over onze natuur en het maken van honing. In het Koetshuis kon men terecht voor kunst voorwerpen en luisteren en kijken naar de zadelmaker. Ook was er een hoek ingericht met oud speelgoed. In de timmerloods kon men genieten van het kantklossen, borduren en er stonden diversen zelf gemaakt poppenhuizen. Tevens was daar Rijnland aanwezig met een stand waar men alles kon vragen met als onderwerp Het waterschap van nu.

Ook ons museum , boekenkraam en tweedehands spullen had niet te klagen over het aantal bezoekers. Op het grote grasveld stonden diversen Oudhollandse kinderspelen opgesteld waar gretig gebruik van werd gemaakt door jong en oud.