1914 – De Eerste Wereldoorlog

1914-1918

Van 1914 tot 1918 woedde in Europa de Eerste Wereldoorlog. Ons leger werd gemobiliseerd en op de forten verbleven 460 soldaten.

Maar door de uitvinding van oorlogsvliegtuigen was de betekenis van de Stelling van Amsterdam veel minder geworden.

1924

In de tijd van de Reformatie was praktisch heel Spaarndam protestant geworden en in de eeuwen daarna kwamen er geleidelijk weer meer katholieken op het dorp. Zij gingen lopend of met paard en wagen naar de kerk in Haarlemmerliede of Schoten. Eindelijk, in 1924, liet de pastoor uit Haarlemmerliede aan de Ringweg een nieuwe katholieke kerk bouwen.

De patroon van de nieuwe kerk was St.-Adalbertus.

1927

De zelfstandige gemeente Spaarndam had het financieel heel moeilijk. In 1910 werden de kassier van de gemeente en zijn zus vermoord en werd de kas van de gemeente gestolen. In 1915 bouwde de gemeente Spaarndam twaalf woningen aan de Kerklaan en werd de waterleiding aangelegd. Er kwam een aansluiting op de telefoon en in 1926 op de elektriciteit. Dat kon de kleine gemeente Spaarndam niet opbrengen. Daarom werd op 1 mei 1927 Spaarndam tot de Grote Sluis door de gemeente Haarlem geannexeerd.

Zo is de situatie nog steeds Spaarndam-West hoort bij Haarlem en Spaarndam-Oost behoort tot Haarlemmerliede en Spaarnwoude.

1928

In 1928 wordt aan de Lage Dijk een verhuurbedrijf van aannemingsmateriaal gevestigd onder de naam Van Hattum en Blankevoort. Geleidelijk ontwikkelt dit bedrijf zich tot Volker Stevin Materieel dat allerlei gereedschappen voor aannemingsprojecten in Nederland en Europa verhuurt.

In 2007 wordt het bedrijf verplaatst naar Dordrecht.